Alexandre Despatie, lahir 8 Juni 1985 di Montreal, Quebec, Kanada, Perancis Kanada adalah seorang penyelam.

Alexandre mulai menyelam pada umur lima tahun di kolam laman belakang rumah sendiri, dan pada Olimpik 2000 selesai dalam 4 tempat dalam 10 meter platform.
Alexandre pertama kali datang ke perhatian awam pada tahun 1998 Commonwealth Games dengan sangat mengesankan pingat emas pada platform 10 meter (yang termasuk belum pernah terjadi sebelumnya 10s skor sempurna). Dia hanya 13 tahun pada waktu itu, dan pencapaian itu dicatat dalam Guinness Book of World Records 2000.
Beliau memenangi pingat perak di kejohanan dunia pada tahun 2002 di Fukuoka, Jepun dalam acara yang sama, dan pada tahun 2003 memenangi pingat emas di World Diving kejohanan di Barcelona, Sepanyol dalam 10 meter platform.

Pada Olimpik tahun 2004 di Athens, Greece, beliau memenangi pingat perak dalam laki-laki 3 meter loncatan kompetisi, tapi selesai keluar dari klasemen pingat di tempat keempat dalam 10 meter platform. Menyelesaikan ini bertentangan dengan harapan akan masuk ke permainan, di mana ia diharapkan menang perak atau emas di 10 meter platform dan tidak tempat di batu loncatan.
Di depan rumahnya kerumunan di Perairan Kejohanan Dunia 2005 di Montreal, ia menjadi Juara Dunia pada 3 meter batu loncatan. Beliau memenangi rekod dunia dengan nilai 813,60 mata, dengan “terburuk” penyelaman yang diberi nilai rata-rata 8.5. Alexandre menindaklanjuti bahawa prestasi dengan memenangi 1m loncatan, dengan rekod dunia nilai 489,69.

Alexandre mengikuti André Grasset College. Dalam sebuah wawancara dengan CBC dalam memimpin-up Olimpik 2004, beliau mengatakan bahawa beliau tertarik dalam bertindak dan televisyen / filem produksi, dan mungkin mengejar itu sebagai karier selepas ia tidak lagi menyelam.







comment closed